Diferentele intre LASER si IPL

Stim ca exista unele confuzii in intelegerea diferentelor intre Laser si IPL (Intense Pulsed Light).

Ambele tehnologii au fost disponibile comercial incepand cu mijlocul anilor '90. Principiul se bazeaza pe producerea de energie luminoasa care este absorbita de pigmentul existent in firul de par - in cele din urma aceasta energie duce la distrugerea folicului de par.  Crestea parului este astfel mult redusa fara insa a afecta tesutul din jurul firului de par.

Principalele avantaje are tehnologiei laser fata de IPL sunt: 

  •  Tehnologia Laser este mult mai eficienta, precisa si da rezultate mult mai bune decat IPL

  •  IPL este mai ieftina si mai putin eficienta atunci cand este folosita pentru epilare.

  •  Laserul este mult mai precis, si poate si poate trata cu exactitate firele de par fara a afecta tesutul epidermic din jurul firului de par.

  •  Fiecare impuls laser dureaza o fractiune de secunda si poate trata mai multe fire de par simultan

  •  Tehnologia Laser poate fi folosita pentru a trata suprafete mai mari de pe corp.

  •  Fascicolul Laser poate fi adaptat/configurat pentru diferite tipuri de par si culori.


Diferenta majora intre Laser si IPL, in domeniul epilarii, consta in tehnologia folosita pentru a genera energia luminoasa, precum si caracteristicile acestui fascicul generat.

Aparatele Laser produc un fascicul precis, cu o lungime de unda determinata si adaptata exact tipului de par destinat, fasciculul fiind concentrat.

Tipul/culoarea de par vor sta la baza configurarii exacte a fascicolului laser - acesti parametri se stabilesc in prima sedinta.

 

IPL - ul nu este laser. Aceste aparate produc energia luminoasa sub forma unui spectru larg, cu mai multe lungimi de unda, la fel ca un bec incandescent, si nu se poate concentra intr-un fascicul concentrat. Deoarece energia are un spectru foarte larg se poate ca unele radiatii sa fie potrivite tipului dumneavostra de par insa eficienta este scazuta ceea ce conduce la un numar mai ridicat de sedinte. 

O pentretrare mai slaba in comparatie cu laserul inseamna ca firele mai groase si cele aflate la o adancime mai mare nu vor fi tratare. In plus o parte din energie, nefiind focalizata, va fi absorbita de epiderma din jurul firului de par conducand la incalzirea ei - de aici senzatia neplacuta si riscul de iritatii (in cazul pielii de culoare mai inchisa).

Aparatele Laser directioneaza mai precis energia luminoasa generata spre foliculul fata de aparatele IPL - de aici rezultatele superioare. Deoarece energia este absorbita de folicul si nu de epiderma riscul de iritatii este mult scazut cand se folosesc aparate laser. Acest fapt il face foarte potrivit si pentru persoanele cu tenul mai inchis.

Tratamentele cu Laser pot fi mai scumpe insa au efect mult mai bun si de durata.